19 augusti 2014

Höstens ölbryggning

Winkvist v2.0

Det verkar som att hösten är kommen, eller hur...
Utanför susar vinden, regnet faller i omgångar, mörkret kryper in allt tidigare om kvällarna och det oklippta gräset i gräsmattan växer okontrollerat... Och här inne i värmen sitter jag och planerar för höstens ölbryggning!Tiden går fort. I januari nästa år har jag kommit underfund med att det är 3 år sedan jag blev introducerad för ölbryggning för första gången.
Under den tiden har jag hunnit med ett 20-tal bryggningar. Innan dess hade jag bara provat att brygga mjöd och cider och ni som har har följt bloggen ett tag kan intyga att mina tidigare verk inte liknade något annat än en ren hälsorisk, även för den starkaste vikingen.

Jag har några intressanta projekt på gång som jag tänkte dela med mig av.

 1. Oktobier
  Oktoberfest närmar sig. Jag har små planer på en liten sansad oktoberfest på hemmaplan i år för de som känner sig ölsugna (inbjudan inom kort). Men då tiden är knapp och jag inte har tid att göra någon lager så tänkte jag istället göra en California Common (Steam Beer). Alltså öl som jäses med lagerjäst i rumstemperatur (jämfört med 10-12 grader för traditionell lageröl).

 2. Keeper of the Seven Hops
  Precis som det låter. En IPA som är humlad med 7 olika sorters humle. Det recept som jag har tagit fram hittills (ej färdigt) blandar humle från Nya Zeeland, Australien, Tyskland, Tjeckien, England och USA. Förhoppningsvis kommer detta innebära en öl med tydliga toner av citrus med undertoner av karamell och gräddkola.

 3. Keeper of the Seven Malts
  Motsvarigheten till föregående fast med 7 sorters malt. Små humlegivor och istället stor fokus på malten som bas. Med lite flyt blir detta ett hyfsat torrt hyggligt brödigt öl i tysk stil. Jag har inte någon avsikt att göra lageröl av den här heller. Det får bli en annan gång.

 4. Skördeöl (ej namngiven)
  Kanske den mest, för mig, spännande varianten i listan. Detta är tänkt som en amerikansk ale som bryggs med ca 1kg pumpa tillsammans med några klassiska kryddor: ingefära och kyddnejlika för att nämna några. Tanken är att få klart denna tills Halloween-helgen men jag har lite att instudera innan dess.
Utöver detta så har jag en polsk lager (Polski) på gång sedan en tid. Den ska vila i frysen i totalt 6 veckor där temperaturen just nu pendlar mellan 1-2 grader. Ca 2 veckor återstår av denna lagring, därefter ska den kolsyras på fat (knappt 1 vecka). Tyvärr ser det ut som att den kommer att krocka med Oktobier så för att få plats i öltappen så får jag antingen halvera det receptet eller så får jag låta den polska lagern vila ytterligare 2 veckor. Tiden får utvisa.

// W.