11 augusti 2014

Skottland, retrospektiv

Winkvist v2.0

Semestern är nu slut och en ny härlig arbetsvecka har blivit påbörjad.
Jag skojar inte. Jag älskar mitt jobb.

Förra veckan spenderades i högländerna, Skottland, vilket blir tredje gången för min del. Jag var hur taggad som helst på att sprida min resedagbok i bloggform via den nyutvecklade mobilappen. Dessvärre så fanns där ett litet hinder. Bristfällig mobiltäckning. Vilket gjorde min app lika användbar som ett basebollträ i en skottlossning...
Det kan låta märkligt när det kommer från en som mig, men, det gjorde faktiskt inte så mycket. Det var värre för mina kamrater som så fort vi närmade oss en bar, hotell eller buss, började sträcka, luta och vrida på sig för att komma åt bäst möjliga signal. Jag skrattade åt dem vid ett par tillfällen där de satt och letade internetanslutning med sina mobiler, och då ska man ändå ha i åtanke att JAG är internetberoende i allra högsta grad.

Resan till Skottland började i Göteborg och slutade i Edinburgh och det var Ryanair som stod för de komfortabla sittplatserna av hårdplast. Det är svårt att inte åka med Ryanair eftersom att de nästan är en tredjedel av priset som andra flygbolag tar för samma resa.

Resan som var fullständigt oplanerad skulle med facit i hand se ut som i bilden nedan. Jag har ritat upp resvägen under veckan där de stora röda plupparna är övernattningsställen.Det ser långt ut men vi gjorde endast av med en tank bränsle till skillnad från ett par år sedan när vi reste 120 mil under en vecka. Eftersom att ni hängde med i början av veckan så fortsätter jag historien från ön Arran. Jag har fixat bilderna i föregående inlägg förresten...

Väl i land på Arran så begav vi oss till Brodick vars uttal kan få vem som helst med lite dålig humor att flina. Brodick är nog vad man kan anse vara huvudstaden på denna ö. I kärnan av staden fann vi vårt hotell som vi hade bokat. Hotellet påminde oss lite om det i The Shining och när jag såg leksaksbilen samt dockorna direkt innanför dörren så började jag se över dörrspringor längs hallen. Vettskrämd eller ej, £25 per natt med frukost är inget man hoppar i första hand.Precis som väntat så erbjöd Arran på klippig natur och bra väder. Förtydligande: bra väder i Skottland betyder alltså "fritt från regn och växlande sol". Som jag har sagt tidigare så gillar jag skarpt denna natur och lugnet som landet erbjuder. Priceless.

Vi hade väl varit i land ca 20 minuter innan första Immortal-posen ägde rum......men även de hårdaste grabbarna tenderar till att bli mjuka när utsikten är förtrollande vacker, som i en av resans senare utflykter till Kings Cave.Och när man har tråkigt så kan en panorama liva upp stämningen.Kings Cave(s) hittar man efter en hygglig, naturskön, skogsvandring från Blackwaterfoot. Det är en ca 2 timmars vandring i sin helhet.Ryktet säger att detta var den plats där Robert the Bruce observerade en enveten spindel medan denne spann ett nät. Killen måste ha haft lite för sig... Detta var alltså långt innan iPaden kom till världen...På vägen hittade vi lite djur som undrade vad vi pysslade med.Och senare under utflykten fick vi veta av en av de lokala invånarna vi stötte på att bönderna skjuter hundar som jagar fåren. Troligtvis så vågar de inte ge sig på svenska turister eftersom att vi är en av världens största konsumenter av whisky.

Så! Det summerar väl rätt bra besöket på Arran - Fin natur och trevlig lokalbefolkning. Och just det, god frukost:Helt plötsligt blir väckarklockan din bästa vän.

På fredag morgon begav vi oss med båt till huvudstaden. Bakom oss lämnade vi Highland Games för att istället delta i Edinburgh Festival. I huvudstaden gick vi på en underjordisk skräckvandring kallad något i stil med The Walk of the Dead. Skräcken infann sig dock inte förrän när jag insåg att middagsölen hade gått igenom systemet och att stället saknade toaletter, en känsla som höll i sig under hela turen.

Utöver det. God mat. God whisky. God öl. Gott sällskap och...

God natt.

// W.