27 februari 2017

Ny musikutrustning

Musik

Jag har så smått börjat att ta upp gitarrspelandet igen. För tillfället är det mycket elgitarr men det blir även en hel del akustiskt. 

För att motivera mig själv så köpte jag för ett tag sedan ett prisvärt paket från Focusrite med lite hemmastudioprylar där det ingick ett interface, mic, stativ och hörlurar. Jag har inte för avsikt att spela in något jätteseriöst så det duger fint för mig och för 2700 kr är det svårt att låta bli. Kitet som helhet ser ut något i stil med det här:

Det kan ju se lite overkill ut med ljuddämpning och popfilter när man inte är ute efter något seriöst alls men det var helt enkelt det låga priset som lockade till köpet. Jag skrattade gott när jag sedan packade upp grejerna och insåg hur jäkla stor den där ljuddämpargrejen är, man skulle kunna ha den som skiljevägg i ett kontorslandskap.

Jag har en gammal Focusrite Scarlett 2i2, gen 1 som jag har varit väldigt nöjd med genom åren så det kändes rätt att köpa en ny av samma sort, fast gen 2 som är aktuell nu. Det är dock lite svårt att märka någon skillnad på de två men den nya sägs vara snabbare med mindre delay, även om jag inte märkte någon delay alls i den första modellen...

För tillfället kör jag i vardagsrummet via min media-PC som är kopplad till TVn så min "studio" är allt annat än optimal. Man får t.ex. passa sig för vissa missljud som har en tendens till att överraska en när man minst anar det. Ett sådant exempel är min kegerator (öltapp & kylskåp i ett) som någon gång i timmen börjar surra högljutt och med tanke på att mikrofonen nästan fångar upp ljudet av en nysning från grannhuset så kan ni föreställa er att detta inte är en särskilt bra kombination. Ett annat exempel på oväntade ljud är gästuppträdande från mina bedårande kattungar som gärna spinner i närheten. 

Så här ser kaoset ut idag.

Bara en detalj som saknas, elgitarren, som jag så sent som vid lunchtid idag lämnade in på helkroppsmassage i form av strängbyte och intonering. Efter upprepade strängbyten som utförts av mig själv utan någon som helst kunskap om svajstall följt av något års vila så har den nämligen börjat låta lite illa... Det var helt enkelt dags att ge nytt liv i denna best som i sommar har varit min i 16 års tid. Om knappt en vecka får jag tillbaka henne och då blir det tvåtakts-rens för hela slanten.

Det var allt för den här gången. Må väl mina vänner!