19 mars 2017

Bryggdag 18 Mars

Hembryggning

Då börjar helgen lida mot sitt slut. Några planer blev inställda och ersatta av något helt annat.

Jag hade egentligen tänkt vara ute i skogen i lördags men på grund av dåligt väder och det faktum att jag dagen innan (på självaste St. Patrick's Day) hade tappat upp det sista glaset IPA från ett av faten så stod det klart att denna dag skulle ägnas åt ölbryggning. Det börjar bli vår och då behövs det en fruktig IPA åt det tropiska hållet tänkte jag, så jag tweakade humlegivorna i ett recept med en maltnota som jag är rätt nöjd med. Receptet designades om med mestadels Galaxy-humle (Australien), hoppas kunna få en hygglig arom och smak av passionsfrukt.

När jag skrev om ölbryggning senast här i bloggen så hade jag en annan utrustning och ett lite annat sätt att brygga på än vad jag har idag. Det har skett mycket på ölbryggningsfronten här hemma det senaste året när det kommer till utrustning. Jag har nämligen byggt ett helt nytt elektriskt system (körde med gas tidigare) som jag inte tror att jag har nämnt här i bloggen tidigare. 

I ett ostädat garage så ser setupen ut något i stil med det här.

Grytorna fick jag beställa från Tyskland och sedan anpassa genom att sätta in kulventuler, värmeelement och givare. Hetvattensgrytan och kokkärlet har varsitt värmeelement på 6000w så det går fort att värma vätska. Pumparna på nästa bild ser till att cirkulera vatten och vört under mäskning/lakning. Dessa kommer troligtvis att bytas ut mot bättre grejer i framtiden men än så länge så gör de sitt jobb bra.

Nästa del är den del som har tagit mest tid att bygga: kontrollpanelen. Denna har krävt otroligt mycket tid för mig att bygga då jag inte är någon direkt expert på starkström men jag måste ändå säga att jag är lite stolt över att ha byggt den helt på egen hand med väldigt mycket inspiration tagen från The Electric Brewery. Kabinetten är från Storbritannien, touchscreenen från USA, eluttagen från Sverige och resten av delarna är från Kina, därav den långa väntetiden.

Såhär ser den ut på insidan.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man bygger sånt här. Utöver det som syns i bild så sitter där nu en raspberry pi med touchscreen och lite strömomvandlare från AC till DC.

Det är en sån härlig känsla när man bygger något sådant här under flera månaders tid utan att testa och sedan när man pluggar i strömmen för första gången se att allting fungerar. Men för att inte riskera att åka in på sjukhus så hade jag faktiskt en elektriker till att godkänna bygget innan strömmen kopplades in och tur var väl det för jag hade missat att bygla en kabel på ett ställe som hade kunnat sabba hela bygget...

Nu i lördags bryggde jag alltså en IPA så här följer lite bilder från själva bryggningen. Det blir då tredje bryggningen jag gör med detta system.

Vörten cirkuleras med hjälp av pumpen under hela mäskningen, resultatet blir en kristallklar vört i slutet av processen.

Vörten cirkuleras genom en kopparslinga i hetvattenskärlet för att värmas upp med indirekt värme. I själva mäskkärlet finns alltså ingenting för att hålla temperaturen utan det sker genom kopparslingan.

Det krävs rätt temperatur för att uppnå ett sataniskt bra resultat.

Kokkärlet ser ut såhär när det är tomt:

Och såhär vid uttappning efter avslutat kok:

Om tre veckor ungefär så kan denna avnjutas på tapp här hemma för den som är sugen på att komma förbi på en ölfika. Välkomna!