28 mars 2017

Torrhumlingsdags

Hembryggning

Nu har det gått 10 dagar sedan jag bryggde en IPA på humlesorterna Galaxy (AU), Cascade (US) och Citra (US). Som tidigare nämnts så siktar jag på en stark humlesmak och arom åt det tropiska/citrus-hållet. Jäsningen har idag avstannat vilket innebär att det har blivit dags att tappa om till ett nytt kärl för sekundärjäsning och torrhumling.

För den oinvigde så innebär torrhumling att en mängd humle sänks ned och får bada i ölet i några dagar vilket då förstärker ölets aromatiska egenskaper. Jag har även haft med en hel del sena givor under koket så redan när jag lyfte locket till jäskärlet så kunde jag inte rå för att le en smula. Det doftar helt enkelt underbart.

Humle vägs inför badet.

Ett bekymmer som jag ofta har just i detta moment är att få humlepåsarna att stanna nere, de vill nämligen gärna flyta upp och lägga sig på ytan. Jag borde skaffa någon bra grej för detta ändamål. Det har blivit allt från koppar till porslinsfigurer och denna gången var det enda som jag hittade en gammal glasfigur samt locket till en karaff. Det får duga.

Verkar som att tyngden räckte för att sänka påsarna...

Med facit i hand så blir det en kraftfull rackare på 7,5%. Kanske i överkant av vad jag siktade på men helt OK. För balansens skull så är det bra att den precis som den här kommer upp i några volymprocent.

Avslutningsvis den avgörande provsmakningen.
Det är först nu som man känner om man har lyckats eller misslyckats, så det är ett av de mest spännande momenten innan den riktiga provningen med tillsatt kolsyra.

Jag måste säga att jag är väldigt nöjd med resultatet så här långt, kanske en av de bättre där jag har använt den här maltbasen. Tydlig arom och påtaglig beska som i kombination med volymprocenten och munkänslan kommer göra detta till en solklar vinnare, det är jag övertygad om!

Nu återstår det några dagars torrhumling, därefter några dagars kolsyrning på fat. Den 8:e April bör den slutligen vara helt färdig.

Trevlig kväll!