28 juli 2017

Islay, dag 2

Resor

Efter att vi hade checkat ut från vandrarhemmet i Port Charlotte så drog vi direkt till Portnahaven för att kolla läget där. Jag har alltid velat åka dit av någon anledning, kanske för att vi inte hann med det sist.

Det hände inte så mycket där men orten bjuder på några fina vyer och en massa vind!

Vi tröttnade efter ett tag och åkte vidare på en liten väg som ledde oss till ingenting alls förutom en hage med får. 

Därefter bar det av till Bowmore som är den stora staden på ön. Vi kikade in på destilleriet en snabb sväng och kollade in den runda kyrkan längst upp för backen som mer eller mindre är obligatoriskt när man är här.

Bowmore centrum från hamnen sett.

Det stora målet för dagen var en rundvandring på några av destillerierna. Vi hade bokat Ardbeg och därefter Lagavulin.

Ardbeg ligger väldigt fint och ser pampigt ut.

Eh, ja..

När det var dags att prova whiskyn i slutet av touren så hade vi bråttom till nästa stopp så det slutade med att jag fick avstå min whisky och Gambler svepte sin i bilen. Lagavulin ligger bara någon minut därifrån med bil så det fanns ingen tid att vädra andedräkten från en Ardbeg Kelpie.

Tourguiden här var väldigt rolig och bjöd på sig själv. Vi fick prova lite vört, vilket jag inte har varit med om på något destilleri tidigare, men jag avstod av den enkla anledningen att det smakar skit :) det är för sött och så lägg till rök på det, blä.

Denna gång fick vi med 3 prover i takeaway-muggar så det fick bli en provning utanför vårt b&b i Port Ellen och det var inte så dumt det heller.

Det var en del sand i luften och snart även i ögonen men sånt får man ta om man ska ha whisky på skotskt vis.