29 juli 2017

Islay, dag 3

Resor

Jag skriver nu i efterhand från sista dagen på Islay (torsdag). Just nu är vi i en stad som heter Stranraer i lågländerna där det finns ett bra wifi. Då min morgonpigga vän har redan slocknat så tänkte jag att jag kunde skriva några rader.

Vi hade inte mycket planerat för sista dagen på ön, men det första som slog oss var att åka och titta på Kildalton Cross. För den som inte pallar med att åka dit så ser det ut ungefär såhär.

De har en lustig skylt hängandes på grinden.

Naturligtvis tog vi oss en titt omkring och fann de här två. De ser högst misstänkta ut.

Efter en kort rundvandring begav vi oss tillbaka med Port Ellen i sikte. På vägarna häromkring kan man stöta på allt från får, kor, hönor, you name it, men tydligen även påfågel visar det sig. Jättefina fåglar.

Naturligtvis stannade vi till i Laphroaig för att som landägare hämta vår årliga betalning i form av en dram 10 YO. De har ett stort arkiv med böcker i deras bibliotek över markägare så vi tog några minuter för att leta upp våra namn i böckerna. Liten kul grej de har där.

Det var en fin dag så vi passade även på att klättra lite grand bland klipporna på baksidan av destilleriet.

Vad gör vi nu då? Fortfarande ett par timmar kvar innan färjan lämnar hamnen... Det var då den briljanta idén slog oss - vi besöker ännu fler destillerier!

Precis i närheten av färjeläget finner man Bunnahabhain och Caol Ila som råkar vara de två sista destillerierna på ön som vi inte tidigare hade besökt. 

Bunnahabhain ligger riktigt fint kan man säga.

Vi köpte varsin liten flaska whisky och kunde inte stanna så länge eftersom vi skulle hinna med nästa destilleri.

På vägen tillbaka så ser man en liten teaser av vad som komma skall...

Väl framme vid Caol Ila så sprang vi direkt till visitors center för att skaffa oss en uppfattning på kortast möjliga tid. Det var ganska lite folk vid tillfället.

Vi slog oss ned i provsmakningshörnan efter tips från en av guiderna som även gick igenom en efter en av de tre proverna vi fick. Jag var lite väl snabb med att prova den första innan jag kom på att jag skulle ta en bild.

Det var inga små glas som de bjöd på alltså och den genomgång vi fick hade varit värd att betala för. Otroligt trevlig personal.

Den längst till höger går bara att köpa från destilleriet så jag köpte med en sådan.

Sen blev det bråttom till färjan som tog oss till Kennacraig. Därifrån körde vi till Tarbert och kraschade för natten.