19 juli 2017

Lågländerna i sikte

Resor

Jag jobbar nu sista veckan innan en efterlängtad 4-veckors semester. 

Planeringen är i full gång inför nästa veckas resmål och för er som har följt bloggen ett tag kommer det kanske inte som någon överraskning att det blir Skottland ännu en gång tillsammans med min kamrat Gambler. Det blir alltså 5:e gången som vi besöker detta fantastiska land. 

Denna gången är huvudmålet Islay och till skillnad från förra gången vi försökte oss på detta så har vi nu bokat både boende och färja så allting kommer att gå som en dans. Sist vi var på Islay var ganska exakt 7 år sedan och om det var någonting som man tog med sig från den vistelsen så är det att inte besöka ön under "The Islay show day" i Augusti då allting i princip är stängt förutom just festivalen. Den andra saken vi lärde oss var att bussarna går väldigt sällan och för att slippa tillbringa flera timmar i Bridgend för bussbyten som vi gjorde förra gången så kommer vi ta med bilen över och köra runt så mycket som bara möjligt.

Så här ser planeringen ut än så länge.

Måndag
Plocka upp hyrbil och köra mot Lochgair där vi tillbringar natten. Det ser ut som att vi kommer att vara där strax innan kl 16.00 om allt flyter på.

Tisdag
Ta färjan mellan Kennacraig och Port Askaig, Islay. Färjan avgår 13:00 och tar ca 2 timmar. 
Vi kommer att krascha på ett vandrarhem i Port Charlotte och hinner därefter se oss omkring. Vi såg alldeles för lite av PC förra gången men nu har vi chansen. På tal om det så är Port Charlotte PC8 från Bruichladdich en av mina stora favoriter när det kommer till whisky.

Onsdag
Köra runt några stopp på ön på de få vägar som finns. Vi startar med Portnahaven som vi aldrig fick möjlighet att besöka vid förra tillfället. Natten spenderas på ett hotell med havsutsikt ett stenkast från Ardbeg nere till höger på ön från kartan sett. Vi kommer även försöka besöka Laphroaig, Lagavulin och Ardbeg som ligger längs vägen. Vi är båda landägare hos Laphroaig så vi har varsin dram att hämta upp helt gratis. Gratis är gott, som den vise mannen sade.

Torsdag
Upptäcksfärd på ön (som jag ser fram emot det här) och sedan resa tillbaka till Kennacraig på eftermiddagen. Landstigning kl 17:25. Ingen övernattning bokad för vi vet inte om vi kommer att hinna med sista färjan som går till Portavadie. Vi får se vart vi hamnar helt enkelt. Vi ska försöka att inte hamna i Tarbert igen. Visst är lokalbefolkningen trevlig och så men hamnen ser lite småsleten ut.

Fredag
Påbörjad resa mot lågländerna där vi aldrig förr har varit. Inget spikat denna dag ännu men vi kommer få ta ett par småturer med färja. Hinner vi till Galloway Forest Park så är det ju bra.

Lördag
Hålla oss omkring lågländerna. Övernattning förmodligen i Dumfries men inget spikat.

Söndag
Tillbaka till storstaden, Glasgow, för att övernatta där sista natten. Vi har varit i Edinburgh så många gånger nu att vi tyckte det var dags att besöka Glasgow igen. Förra gången vi var där fick vi bo på ett studentboende mitt under nollningen och det missar vi förhoppningsvis i år. Glasgow och Edinburgh är båda väldigt fina städer, jag har inte riktigt valt min favorit än.

Det var det hela.
Jag instämmer helt i det som en kollega till mig säger om Skottland, man får känslan av att man har kommit hem när man väl har kommit dit.

Vi hörs!