11 mars 2018

Skivsamlingen

Musik

Jag fick mig en trevlig överraskning i början av veckan!

När jag kom hem från jobbet i måndags så stod det ett par kassar vid ytterdörren varav en hade den där ikoniska Gekås-gula färgen som avslöjade dess ursprung. Jag visste redan vad det var för jag hade blivit notifierad tidigare under dagen om att leveransen var på väg.

Jo, min kamrat Jens hade sedan en tid bestämt sig för att göra sig av med sin skivsamling och eftersom att jag inte var sen att visa mitt intresse för den så erbjöds jag att ta över äganderätten av hela samlingen. Så där stod jag, lätt nostalgisk, med ett stort leende och blickade ned över de ~200 skivorna.

Redan samma kväll packade jag upp dem, kategoriserade och sorterade dem i ordning. Ett arbete som var klart strax efter 01.00.

Nu för tiden blir man mer eller mindre idiotförklarad för att äga och lyssna på CD-skivor vilket jag tycker är trist. Jag ser det på ett lite annorlunda sätt. För mig handlar inte musik om trender och vad man bör förhålla sig till för att framstå som "normal". CD för mig är inte bara själva skivan utan även bookleten, sångtexterna, vem som skrivit låtarna, ja till och med tackorden är intressant. Allting bundlat för en kompakt upplevelse som kan avnjutas från favoritfåtöljen.

Med det sagt så köper jag inte mycket CD-skivor längre, jag tror bara jag köpte 5-6 st under förra året så det slår inget rekord. Det som lever vidare i mina CD-skivor är gamla fina minnen. Det finns en historia att berätta om varje album i min samling.

Nostalgisk som jag har blivit på senare år så gjorde ett test - jag stod framför skivsamlingen, blundade och valde ut tre plattor och funderade över vilken historia som jag minns av dem.

In Flames - Lunar Strain / Subterranean

Detta var en av de första In Flames-plattorna jag köpte. Jag minns att jag plockade upp den i hårdrocks-stället på Gekås som faktiskt var rätt välsorterade back in the days. Jag minns även en gång när jag och min vän Sebbe blindköpte varsin skiva där genom att blunda och välja en, fast det är en annan historia. 

Det första som slog mig var hur hård musiken var. Jag fastnade snabbt för Starforsaken minns jag, inledande violiner följt av melodiska distade gitarrer och ett vrååål. 

Historien börjar inte där för mig. Jag tänker mig tillbaka när jag först hörde In Flames. Det hela började i Sebbes rum år 2000 där vi hade avsatt en kväll för att LANa och spela Hidden & Dangerous. Vi ägnade några minuter åt att kolla skolkatalogen som man gjorde på den tiden, där hittade vi en snubbe med Colony-tröja och undrade nyfiket vad det var för band. Så vi gjorde en sökning på Napster och fick tillslut hem "Insipid 2000" från samma platta och häpnades över hur bra den var. Vi hade upptäckt In Flames och jävlar va bra det var.

Helloween - The Time Of The Oath

Jag är glad att det blev denna skivan för den är lätt topp 5 i min samling över skivor som har haft stor påverkan på mitt liv. 

Det hela började på fritidsgården, 1996/1997, när min fritidsledare lät mig lyssna på detta mästerverk på en bergsprängare. Det var de första tonerna jag hörde av det band som skulle komma att bli mitt favoritband. Han satte på Power som första låt och det var något av det bästa jag hade hört. Jag vill hävda att det var denna platta och Master of Puppets med Metallica som gav mig inspiration till att lära mig spela gitarr. Detta blev så småningom en av de första hårdrocksplattorna jag köpte.

Jag började rita teckningar av pumpor medan jag utforskade bandet, hela mitt huvud snurrade runt med tankar om Helloween.

Än idag lyssnar jag på frekvent på denna skiva. Ett sant mästerverk.

The Crown - Eternal Death

Denna historien har sitt ursprung i baksätet på en Volvo 740. Jag och min vän Jerry blev runtskjutsade vid Skrea strand av Joakim som var ett år äldre än oss och precis hade fått körkort. Han hade fetaste baslådan och vi spelade In Bitterness And Sorrow på repeat, jag vet inte hur många gånger. Han hade det gamla ex:et av denna skiva då bandet fortfarande hette Crown of Thorns. Detta är fortfarande den skiva som jag uppskattar mest från Crown.

 

Det var all nostalgi jag hade att bjuda på för idag och med det önskar jag er en fortsatt trevlig söndag!