BLOGG

29 juli 2017

Stranraer

Resor

Igår blev det en hel del bilkörande. Vi körde från Kennacraig till Stranraer, en rutt som innebär två färjor och strax över 4 tim restid.

Det var inte planerat att hamna här men staden verkade fin och verkade ha potential. Det ligger precis i en bukt eller vad man ska kalla det. I utkanten av staden hittade vi detta b&b, vi snackar en frisk promenad från staden.

Vägen in till stan var lång.

Skottarna är innovativa när det kommer till att aktivera ungdomarna. Vem drömde inte om en simbassäng och teater som barn?

Kroglivet i den här staden var inget bra denna fredag. Vi drack 3 öl och halkade in på lika många barer innan vi drog hem.

Nu ska vi bege oss till nationalparken i närheten och kolla in vad den har att erbjuda, sedan bär det av till Dumfries. 

"Dumfriis" och inte dumma pommes som man först kunde tro.

0 kommentarer

Jag skriver nu i efterhand från sista dagen på Islay (torsdag). Just nu är vi i en stad som heter Stranraer i lågländerna där det finns ett bra wifi. Då min morgonpigga vän har redan slocknat så tänkte jag att jag kunde skriva några rader.

Vi hade inte mycket planerat för sista dagen på ön, men det första som slog oss var att åka och titta på Kildalton Cross. För den som inte pallar med att åka dit så ser det ut ungefär såhär.

De har en lustig skylt hängandes på grinden.

Naturligtvis tog vi oss en titt omkring och fann de här två. De ser högst misstänkta ut.

Efter en kort rundvandring begav vi oss tillbaka med Port Ellen i sikte. På vägarna häromkring kan man stöta på allt från får, kor, hönor, you name it, men tydligen även påfågel visar det sig. Jättefina fåglar.

Naturligtvis stannade vi till i Laphroaig för att som landägare hämta vår årliga betalning i form av en dram 10 YO. De har ett stort arkiv med böcker i deras bibliotek över markägare så vi tog några minuter för att leta upp våra namn i böckerna. Liten kul grej de har där.

Det var en fin dag så vi passade även på att klättra lite grand bland klipporna på baksidan av destilleriet.

Vad gör vi nu då? Fortfarande ett par timmar kvar innan färjan lämnar hamnen... Det var då den briljanta idén slog oss - vi besöker ännu fler destillerier!

Precis i närheten av färjeläget finner man Bunnahabhain och Caol Ila som råkar vara de två sista destillerierna på ön som vi inte tidigare hade besökt. 

Bunnahabhain ligger riktigt fint kan man säga.

Vi köpte varsin liten flaska whisky och kunde inte stanna så länge eftersom vi skulle hinna med nästa destilleri.

På vägen tillbaka så ser man en liten teaser av vad som komma skall...

Väl framme vid Caol Ila så sprang vi direkt till visitors center för att skaffa oss en uppfattning på kortast möjliga tid. Det var ganska lite folk vid tillfället.

Vi slog oss ned i provsmakningshörnan efter tips från en av guiderna som även gick igenom en efter en av de tre proverna vi fick. Jag var lite väl snabb med att prova den första innan jag kom på att jag skulle ta en bild.

Det var inga små glas som de bjöd på alltså och den genomgång vi fick hade varit värd att betala för. Otroligt trevlig personal.

Den längst till höger går bara att köpa från destilleriet så jag köpte med en sådan.

Sen blev det bråttom till färjan som tog oss till Kennacraig. Därifrån körde vi till Tarbert och kraschade för natten.

 

0 kommentarer

Efter att vi hade checkat ut från vandrarhemmet i Port Charlotte så drog vi direkt till Portnahaven för att kolla läget där. Jag har alltid velat åka dit av någon anledning, kanske för att vi inte hann med det sist.

Det hände inte så mycket där men orten bjuder på några fina vyer och en massa vind!

Vi tröttnade efter ett tag och åkte vidare på en liten väg som ledde oss till ingenting alls förutom en hage med får. 

Därefter bar det av till Bowmore som är den stora staden på ön. Vi kikade in på destilleriet en snabb sväng och kollade in den runda kyrkan längst upp för backen som mer eller mindre är obligatoriskt när man är här.

Bowmore centrum från hamnen sett.

Det stora målet för dagen var en rundvandring på några av destillerierna. Vi hade bokat Ardbeg och därefter Lagavulin.

Ardbeg ligger väldigt fint och ser pampigt ut.

Eh, ja..

När det var dags att prova whiskyn i slutet av touren så hade vi bråttom till nästa stopp så det slutade med att jag fick avstå min whisky och Gambler svepte sin i bilen. Lagavulin ligger bara någon minut därifrån med bil så det fanns ingen tid att vädra andedräkten från en Ardbeg Kelpie.

Tourguiden här var väldigt rolig och bjöd på sig själv. Vi fick prova lite vört, vilket jag inte har varit med om på något destilleri tidigare, men jag avstod av den enkla anledningen att det smakar skit :) det är för sött och så lägg till rök på det, blä.

Denna gång fick vi med 3 prover i takeaway-muggar så det fick bli en provning utanför vårt b&b i Port Ellen och det var inte så dumt det heller.

Det var en del sand i luften och snart även i ögonen men sånt får man ta om man ska ha whisky på skotskt vis. 

0 kommentarer

Första dagen på Islay i Tisdags e.m.

Jag inbillar mig att vägarna har blivit bättre här men det kan även vara så att jag var kass bilförare förra gången vi var här. Det var inga konstigheter att ta sig fram här. 

Första stoppet blev Port Charlotte där vi hade bokat in ett rum på ett "youth hostel". Allt för att känna sig ung på nytt...

Efter att vi hade checkat in så begav vi oss till Kilchoman destillery som ligger i närheten av Bruichladdich. Kilchoman är det yngsta av de 8 destillerierna på ön och det som är extra trevligt är att de gör precis allting på plats, odling av korn, mältning, etc ändå till buteljering. Vi tog en provning av 3 sorter som återfinns i bilden nedan.

Jag köpte med mig en sherryfatlagrad utgåva som jag tror kan vara god.

När vi var klara där så var klockan hyfsat mycket så vi drog tillbaka till Port Charlotte och knäckte upp 2 nödraketer som vi hade köpt tidigare. Port Charlottes hamn:

Och en belfie.

Den IPAn jag håller fastnade jag för när vi var i Edinburg förra gången. Kanongod.

Vi vandrade runt lite efter det, träffade på en trevlig katt och åt en måltid på hotellet i byn.

Därefter snubblade vi in på en bar där man blev påminnd om att man inte hör hemma på ett youth hostel.

När vi skulle hem började ett nytt äventyr. Mobilerna hade dött av batteribrist och jag trodde jag var smart när jag antecknade koden på mobilen. Så tappar vi inte bort den tänkte jag. När vi kom tillbaka till vandrarhemmet så fanns inte en människa synlig där inne och vi knackade en stund men ingen dök upp. Gambler bäddade för sig själv på stengolvet med en stol över huvudet för att inte bländas av ljuset. Jag hittade en grov matta som var lika taggig som en igelkott. Somnade ett kort tag men gav mig sesan på att brute forca kodlåset. Efter många misslyckade försök knäckte jag äntligen koden och vi var inne!! Klockan var nu 5 men det var ändå gött att slippa sova i hallen. 

Nu måste vi iväg för b&b som vi bor på har utcheckning nu. Återkommer med mer inlägg senare.

0 kommentarer

Jag har lite trubbel med både mobilnät och wifi här på ön men här kommer en uppdatering från igår som jag försökte publicera på färjan till Islay.

Det blir trots allt en övernattning i Tarbert imorgon torsdag. Igår när videon spelades in så var vi och kollade läget i Tarberts hamn.

2 kommentarer