BLOGG

Wow, vilken mässa det var igår! Så mycket folk och så mycket öl! Det var definitivt inte sista gången som jag besöker denna mässa. Ljudnivån var rätt hög men ingenting som man skulle kunna klaga på. 

Det första vi sprang på var några bryggerier från Danmark.

Den första ölen jag provade var en riktig humlebomb från danska Gamma Brewing Co. Fullträff! Så bra så att jag nu för en stund sedan beställde några av deras Hop Sweat. Danmark har verkligen blivit ett intressant land för moderna ölsorter och jag hoppas att jag hinner ta en biltur runtom i Danmark under året för att kolla in microbryggerierna.

Ett annat bryggeri som jag fastnade för var Höganäs. Mycket humle där också och trevliga människor bakom hantverket. Tre av deras sorter ingick i beställningen som jag lade ikväll. De hade rätt fräck serveringsvagn som ni ser.

Även roligt att se att Pine Ridge från Falkenberg var där. Jag brukar gilla deras öl och det var inget undantag denna kväll.

Sammanfattningsvis en mycket trevlig kväll.

0 kommentarer

Ja då var det fredag eftermiddag och helg igen! Jag hade turen att sluta 14.30 idag för det är nämligen Göteborgs Öl och Whiskymässa just idag. Sitter och väntar på tåget nu och börjar bli förväntansfull... 

Det är första året för min del så jag vet inte riktigt vad man kan förvänta sig men jag har hört mycket gott om mässan från folk som har varit där. Med tanke på att det serveras öl så är det svårt att bli besviken, eller hur...

I mitt sällskap har jag idag Roger och Marielle (Åkes bättre hälft) som jag ska möta upp när jag väl har hittat fram där inne i storstadsdjungeln.

Jag kommer inte att rapportera från mässan men jag droppar säkert några bilder här i bloggen när jag vaknar.

Imorgon väntar ännu en resa, fast i södergående riktning. Nämligen till Kristianstad, där jag tillsammans men en kollega och vän, ska se Johan Glans. Det ser jag verkligen fram emot.

Trevlig helg!

0 kommentarer

Ända sedan jag skaffade Android-telefon och upptäckte att man kan säga "OK Google" följt av "Väck mig kl XX", "Påminn mig på XX om YY" etc för att hantera väckarklocka och kalenderpåminnelser så jag inte kunnat leva utan det. 

Men ibland blir det inte som man har tänkt sig....

Mest skrämmande är ändå att Google sparar alla sådana klipp man pratar in...

2 kommentarer

Då börjar helgen lida mot sitt slut. Några planer blev inställda och ersatta av något helt annat.

Jag hade egentligen tänkt vara ute i skogen i lördags men på grund av dåligt väder och det faktum att jag dagen innan (på självaste St. Patrick's Day) hade tappat upp det sista glaset IPA från ett av faten så stod det klart att denna dag skulle ägnas åt ölbryggning. Det börjar bli vår och då behövs det en fruktig IPA åt det tropiska hållet tänkte jag, så jag tweakade humlegivorna i ett recept med en maltnota som jag är rätt nöjd med. Receptet designades om med mestadels Galaxy-humle (Australien), hoppas kunna få en hygglig arom och smak av passionsfrukt.

När jag skrev om ölbryggning senast här i bloggen så hade jag en annan utrustning och ett lite annat sätt att brygga på än vad jag har idag. Det har skett mycket på ölbryggningsfronten här hemma det senaste året när det kommer till utrustning. Jag har nämligen byggt ett helt nytt elektriskt system (körde med gas tidigare) som jag inte tror att jag har nämnt här i bloggen tidigare. 

I ett ostädat garage så ser setupen ut något i stil med det här.

Grytorna fick jag beställa från Tyskland och sedan anpassa genom att sätta in kulventuler, värmeelement och givare. Hetvattensgrytan och kokkärlet har varsitt värmeelement på 6000w så det går fort att värma vätska. Pumparna på nästa bild ser till att cirkulera vatten och vört under mäskning/lakning. Dessa kommer troligtvis att bytas ut mot bättre grejer i framtiden men än så länge så gör de sitt jobb bra.

Nästa del är den del som har tagit mest tid att bygga: kontrollpanelen. Denna har krävt otroligt mycket tid för mig att bygga då jag inte är någon direkt expert på starkström men jag måste ändå säga att jag är lite stolt över att ha byggt den helt på egen hand med väldigt mycket inspiration tagen från The Electric Brewery. Kabinetten är från Storbritannien, touchscreenen från USA, eluttagen från Sverige och resten av delarna är från Kina, därav den långa väntetiden.

Såhär ser den ut på insidan.

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man bygger sånt här. Utöver det som syns i bild så sitter där nu en raspberry pi med touchscreen och lite strömomvandlare från AC till DC.

Det är en sån härlig känsla när man bygger något sådant här under flera månaders tid utan att testa och sedan när man pluggar i strömmen för första gången se att allting fungerar. Men för att inte riskera att åka in på sjukhus så hade jag faktiskt en elektriker till att godkänna bygget innan strömmen kopplades in och tur var väl det för jag hade missat att bygla en kabel på ett ställe som hade kunnat sabba hela bygget...

Nu i lördags bryggde jag alltså en IPA så här följer lite bilder från själva bryggningen. Det blir då tredje bryggningen jag gör med detta system.

Vörten cirkuleras med hjälp av pumpen under hela mäskningen, resultatet blir en kristallklar vört i slutet av processen.

Vörten cirkuleras genom en kopparslinga i hetvattenskärlet för att värmas upp med indirekt värme. I själva mäskkärlet finns alltså ingenting för att hålla temperaturen utan det sker genom kopparslingan.

Det krävs rätt temperatur för att uppnå ett sataniskt bra resultat.

Kokkärlet ser ut såhär när det är tomt:

Och såhär vid uttappning efter avslutat kok:

Om tre veckor ungefär så kan denna avnjutas på tapp här hemma för den som är sugen på att komma förbi på en ölfika. Välkomna!

1 kommentar

Hej dagboken.

I lördags bestämde jag mig för att ge mig iväg på ett heldagsäventyr ute i den härliga skogen. Denna gång ville jag se vad Älvsered hade att erbjuda och det visade sig vara en hel del. Det blev inte fullt 3 mil som jag förutspådde i fredags men ganska nära. 2,6 mil för att vara exakt. Det känns fortfarande i benen på en skrivbordsnisse som mig men helt klart värt det! Det börjar bli sent och arbetsdag imorgon så jag tänkte bara droppa lite bilder från helgens äventyr samt en surprise i form av ett par videoklipp.

Vandringen började med en lantlig grusväg utmed vattnet... 

...och fortsatte in i den gröna härliga skogen. Vilket fantastiskt väder! Det här är vår för mig.

En av många sjöar som passerades under äventyret.

Sedan lyckades jag att gå vilse för en stund...

När jag väl hittade ut så träffade jag på den här ponnyn med en kalufs som man inte skojar bort.

I walk a lonely road...

Första ordentliga vilan. Klockan var runt 14.00 och det var hög tid att sluka ärtsoppan som jag hade släpat med. "Sämre kan man ha det" tänkte jag när jag satt där omgiven av komplett tystnad. Helt underbart.

Detta var en av många positiva effekter av denna dag. Jag har nu lärt mig att äta ärtsoppa, det var faktiskt riktigt gott.

Ett träd som stack ut ur mängden.

Här står jag mitt i vad som kallas ett "våtmarkskomplex".

När jag väl hade kommit ur skogen så var benen och fötterna bra trötta och ville bara hem. Då återstod det närmare en mil av vandringen så det var bara att bita ihop. Jag tog då asfaltsvägen som jag bedömde vara den enklaste vägen tillbaka. Som grädden på moset så hittade jag längs vägen en brygga där jag är helt övertygad om att någon har avnjutit mängder av välsmakande whisky genom åren.

Jag fick nöja mig med en kopp Te denna dag men även det var helt okej för stunden.

Efter den uppiggande koppen Te så började solen gå ned så jag fick lite extra fart och körde det klassiska "gå en stolplängd, spring en stolplängd"-tricket. Stolpe som i snöpinne. Tricket som jag tidigare hade trott bara fungerade under berusning fungerade klockrent och gav en värmande känsla i de smått trasiga fötterna.

Väl framme vid bilen så hade klockan redan hunnit bli 19.00 och fullmånen lös starkt.

Lika härligt som att ge sig ut i början av dagen var det att se bilen vid det här tillfället.

Nästa äventyr i samma stil blir eventuellt redan nästa helg om vädret tillåter.

4 kommentarer